дискусия за паркет


Здравейте една относително интересна дискусийка ще репостна от един паркетен форум

 

 

на въпроса и споделената мъка на един съфорумник

Здравейте,

 

Имам проблем с паркета в една стая, и се надявам, че тук е мястото, където ще намеря отговор.

Става дума за стар паркет (10-12 годишен поне), не е лепен (май), стаята е без вода, не е мокрен, подреден е успоредно (прави линии). Имаше леки фуги тук-там и понеже стаята се подготвя за дете, решихме да го освежим. Дойдоха от една фирма, на която се бяхме спряли – попричукаха го, фугираха с акрилен кит, запълниха с пяна луфта до стената, циклиха и лакираха 3 ръце лак на водна основа (нямам представа какъв беше лака) – изглеждаше много добре. Ето го отблизо:

 

И така до третия ден, когато се отвориха фуги на няколко места по продължението на стаята. Тук да уточня – фугите се отвориха, без самия паркет да мърда забележимо. Повикахме момчетата да го „отремонтират“ – тук вече си оставиха ръцете. Изчегъртаха фугата тук-там, напълниха ги с нов кит, омазаха около фугите и казаха че ще се изчисти много лесно с вода. След няколко часа кита си хлътна във фугите, а омазаното изобщо не се чистеше – прилагам снимки от този момент:

 

Хората от първата фирма нямаха обяснение или идея какво да се направи и отказаха да се занимават повече с „проблем, който не е техен“. Със съпругата ми решихме, че след като веднъж сме го подхванали, не можем да го оставим така, прежалихме факта, че ще плащаме втори път за същото нещо, и се обадихме на друга фирма. Обяснихме проблема в детайли, човек дойде на оглед (и се съгласи, че паркета не мърда видимо и затова изваждането и лепенето изглежда презастраховане), и се разбрахме за същата процедура – фугиране, циклене и 3 ръце лак на водна основа (този път ни питаха какъв искаме – избрахме Levis). След привършване на работата изглеждаше още по-добре от миналия път, лакът попи в дървото и шарките изпъкнаха, и без никакви отворени фуги. Освен това работниците бяха много прецизни и не цапаха по стените, за разлика от предишните. Това се случи миналия петък. Паркета го пазим като очите си – влизаме само по чорапи, нищо не сме внасяли, не сме ковали и праговете. Изглеждаше перфектно. До вчера. Снощи като се прибрахме от работа и какво да видим – отворили се фуги. Направо лошо ни стана. Ето няколко снимки как е положението:

Изображение

 

моя отговор

 


четяйки тези редове /не мога да видя снимките тъй като не ми се отварят/

но съдейки по това което прочитам ми изникват въпроси 

0,3мм -фуга 

1мм-фуга

3мм-фуга има голяма разлика…

паркет за да отваря толкова интензивно фуга е защото в него е дошла вода,и после също толкова интензивно си е отишла

има фактори които трябва да се имат предвид,когато се прави ремонт и се ремонтира паркет в частност винаги трябва да се има предвид че дървото е жив материал който реагира на влага-лепилата независимо на каква основа помагат този процес да се МИНИМАЛИЗИРА многократно ,но лепилото не може да спре процесите на линейно разширяване и свиване .та…………

представете си ситуация която ми хрумва на прима виста.циклене паркет -жега.лакиране пак жега ,пердетата разбирасе се махат по-време на ремонт

при 35градуса на сянка преминавайки слънцето през прозореца нагрява паркета локално до над 48 градуса/проверено!!!/

а до балконските врати около 55градуса.всеки паркет ще реагира с отваряне на малки фуги /0.3-0.5мм/в зависимост от размера на паркетините и начина на подреждане -тук е важно да се спомене че реденето тип рибена кост не е съвсем случайно и произволна. за жалост на всички архитекти и модни икони в обзавеждането тя е една от здравите подредби на паркет /за подреждането на паркет и начините ми се иска да отворя нова и по-подробна тема Инспирирана от научено,опит ,наблюдения и някой друг учебник за разкош;)/та……разводних се среднощно….

заключение…много са факторите които може да повлияят на вашия паркет -не бързайте да вините хора ,фирми,марки,майстори…просто намерете повече информация поне 3 мнения и нещата ще се оправят.


http://www.parketforum.com/viewtopic.php?f=11&t=13749

цялата дискусийка и адрес към този полезен форум

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: